Ja, dat kan!

Je had waarschijnlijk al een vermoeden: there is more to Kolonisten van Catan dan dobbelen. Na het lezen van dit artikel ben jij die weergaloze kolonist die landen verzwelgt zoals de hebberige gouverneur John Ratcliffe (Pocahontas). Deze vergelijking is om verschillende redenen niet wenselijk, dus laten we snel beginnen met de tips!

1. Stichtingsfase: Graan en Hout zijn de way to go

Statistisch gezien zijn graan en hout de meest waardevolle grondstoffen; je kunt er het meest mee produceren. Probeer dus altijd in het begin aan een akker of een woud, of beide, te bouwen.

2. Begin snel met expansie!

Een monopolie op één goed getal met drie steden maakt je gevoelig voor de struikrover. Nadat je eerste twee nederzettingen zijn geplaatst in de stichtingsfase, is het essentieel om zo snel mogelijk nog een nederzetting te bouwen. Je wil accelereren en dat kan alleen als er meer grondstoffen binnenkomen.

3. Niet iedere weg leidt naar Rome

Dus verbouw je niet in straatprojecten zonder duidelijk doel. Bouw ergens naartoe, het liefst naar een nieuwe nederzetting die je op het oog hebt. Onthoud bij het bouwen van nieuwe nederzettingen altijd de basisregel van Kolonisten van Catan in het achterhoofd: getallen dichter bij het getal 7 leveren statistisch gezien het meeste op.

Merk je dat je per se wat grondstofkaarten kwijt moet, omdat je bijvoorbeeld meer dan 7 kaarten hebt en bang bent voor een rover, investeer dan in ontwikkelingskaarten en/of steden. En niet in random straten.

Friday night is game night! #mannequinchallenge #nerds #catan

A post shared by Sam Adams (@itssamadams) on

4. Wat krijgen je tegenstanders binnen?

Veel spelers zijn vooral met zichzelf bezig. Maar als je in een goed overzicht hebt van wat andere spelers wel en vooral niet binnenkrijgen aan grondstoffen, brengt je dit in een goede positie om te ruilen. Je tegenstander moet namelijk, net als jij, noodgedwongen ruilen. Iedereen komt wel een grondstof tekort. Als je dit weet, zal hij/zij maar al te graag bijvoorbeeld erts met je ruilen voor steen tegen een voor jou gunstige ratio. Zorg dus dat je een duidelijk overzicht hebt van wat je tegenstanders tekortkomen en baseer je ruilgedrag hierop, je zou wel gek zijn je tegenstanders te helpen met winnen toch?

Daarbij geeft je dit ook een voordeel als je de monopoliekaart speelt. Als je is opgevallen dat iemand heel veel erts ontvangt, maar al een tijdje niet heeft gebouwd, mist hij waarschijnlijk nog een andere grondstof. Door de monopoliekaart op het juiste moment te spelen kun je al zijn erts afnemen, waardoor jij ineens een groot voordeel hebt en hij met lege handen staat.

5. Ontwikkelingskaarten are your friend als je wil winnen met kolonisten van catan

Is je eerste expansionrush voorbij? Investeer dan in ontwikkelingskaarten Meer dan eens heb je deze zelfs nodig om te winnen, omdat het bord te klein is om dit alleen te doen met steden en straten. Dus ook als je denkt dat je niet veel gaat hebben aan die ene ontwikkelingskaart, is het beter je overtallige grondstoffen te investeren hierin, dan in willekeurige straten.

6. Vergeet die langste handelsroute (tenzij het op je pad komt)

Aangezien het beheren van de langste handelsroute twee extra zegepunten oplevert, is deze best fijn om in je bezit te hebben. Alleen deze kan wel van je afgepakt worden, ontwikkelingskaarten niet. Mocht je toch heel graag die langste handelsroute in je bezit willen krijgen, ga dan pas tegen het einde van het spel hiervoor of als de handelsroute op een natuurlijke manier bij elkaar komt.

7. Is er mogelijkheid tot een monopoly?

Soms worden de getallen zo neergelegd dat er van één grondstof heel weinig te halen valt. In die gevallen kan het een strategie zijn om die ene 8 of 6 zo snel mogelijk te claimen en jezelf in een gunstige handelspositie te spelen. Een riskante tactiek, de struikrover in dienst van je medespelers kan het feestje stierlijk verpesten..

8. Verspeel je gun factor niet

Het is moeilijk winnen als de tafel zich tegen je keert. Dat heb je niet altijd in de hand, maar als je vaak met dezelfde groep spelers speelt, is het ’t waard om te investeren in gezonde handelsrelaties. Kijk maar eens naar landen met een handelsboycot, die komen er vaak bekaaid vanaf. Dat is de kunst; vaker winnen met Kolonisten van Catan en toch heel aardig gevonden worden!