Nu mag iedereen meespelen!

Weerwolven van Wakkerdam is terecht een klassieker: een spel met sfeer, spanning en een leuk plot. Slechts weinig mensen zijn ooit zonder angst gaan slapen in Wakkerdam. En terecht, want als je wordt vermoord mag je niet meer meedoen! Dan bestaat er ook nog de kans dat niet weerwolven je oppeuzelen, maar je eigen dorpsgenoten je onterecht aan de schandpaal nagelen en je uit het spel zetten..

Dit is het grote makke van een verder geweldig spel. Je begint met tien mensen en na 5 minuten ben je nog met 8. Heb je pech en ben je gereduceerd tot toeschouwer, dan mag je zo’n dertig minuten met je mond stilzitten. Waag het niet om iets te zeggen, want dan krijg je ‘JE BENT DOOD, JE MAG NIET PRATEN’ toegesnauwd.

Weg uit Wakkerdam

Gelukkig zijn er ondertussen genoeg spellen bedacht die dit probleem opvangen en toch die unieke spelervaring bieden. Al onderstaande spellen kun je hiervoor gebruiken, maar we verklappen alvast dat je gewoon moet gaan voor The Resistance of Avalon. Hoef je de rest niet meer te lezen:P

Spyfall!

spyfall-spel

Wie is de mol? Dat is de vraag die je je moet stellen als je het spel Spyfall speelt. Iedere speler krijgt een rol toebedeeld, deze rol is afhankelijk van de locatie waar het spel zich afspeelt. Zo kun je dus een croupier zijn in het casino of juist een bediende in een restaurant. Je kent elkaars rol niet en wil die van jezelf niet bekendmaken, want er is een infiltrant die de locatie probeert te achterhalen waar het spel zich afspeelt om de groep te verraden. Dus wie is er eerder; de groep die de infiltrant vindt, of de infiltrant die de locatie van de groep ontmaskert?!

Codenames

exemplaar codenames

We blijven in de 007 sferen met het spel Codenames. Dit spel noemt zichzelf nadrukkelijk partyspel, en misschien hebben ze (op het juiste feestje) een punt. Met Codenames speel je in twee teams die op zoek gaan naar de codenamen van hun geheim agenten. Het hoofd van de geheime dienst (teamleider) mag woordassociaties geven, waarbij de andere teamleden op zoek gaan naar verbanden die moeten leiden tot de Codenames. Kom je tot een verkeerd woord, dan loop je het risico te worden uitgeschakeld door de huurmoordenaar. Naar onze mening is Codenames een spel dat je gespeeld móet hebben!

Mafia de Cuba

mafia-de-cuba

Mafia de Cuba is letterlijk een alternatief van Weerwolven aangezien het is ontwikkeld door dezelfde maker. Dat biedt hoop! En Mafia de Cuba is leuk, vooral qua thema. Je zit aan tafel bij een Mafiabaas in Havana, deze heeft een sigarendoos die hem erg dierbaar is. Als hij opstaat om een telefoontje te plegen gaat de doos rond. Pak je dan netjes een sigaar of pak je de diamant die onder de dubbele bodem ligt? Mafiabazen staan niet bekend om hun vergevingsgezindheid, dus zorg dat je niet gepakt wordt!

The Resistance

doos spel resistanceAls kenners verstand hebben van spellen (retorische vraag), dan is The Resistance het spel dat je moet hebben. Spelletjesfanaat Pepijn tipte Resistance als zijn favoriete spel, en dat wil wat zeggen. De grootste voordelen op een rij: The Resistance heeft meerdere spelvormen, iedereen doet mee tot het einde, je hebt geen spelleider nodig, je doet maar één keer je ogen dicht en je speelt het al met 5 spelers. Zijn er ook nadelen? Ja, het is wel wat duurder dan Weerwolven van   Wakkerdam.

Maar dit zijn vier spellen; heet dit lijstje niet top 5 alternatieven voor Weerwolven van Wakkerdam? Scherp dat je dit opmerkt! Resistance is er namelijk ook in een middeleeuws jasje, voor iedereen die nostalgische gevoelens koestert voor Wakkerdam en wat minder optimistisch is over futuristische oorlogen. Dit spel heet Avalon en is meteen ook onze trotse nummer 5!