Als je een luchtje gaat kopen kun je zoveel je wil alle geuren uitproberen. Bij spellen is dit iets lastiger, hoewel de keuze er vaak niet minder om is. Wij geven je vijf nuttige tips waarmee jij een miskoop kan voorkomen!
Laat je niet verleiden of afschrikken door de doos
‘Don’t judge a book by it’s cover’. Dit gezegde geldt voor spellen net zoveel als voor boeken. Een doos kan verkeerde verwachtingen wekken. Hiermee bedoelen we niet enkel de vormgeving, ook de tekst achterop kan ‘misleidend’ zijn. Sommige spelontwikkelaars zijn nou eenmaal betere marketeers dan anderen.
Zelf heb ik ooit een prachtig spel gekocht waarmee ik uren zoet was. En met ‘uren zoet’ bedoel ik dat één spelletje uren duurde, niet waar ik op had gerekend! Kijk altijd op internet naar reviews of vraag de verkoper of hij/zij het spel gespeeld heeft.
Is 2-6 spelers ook echt leuk als je met z’n tweeën bent?
De doos van een spel vertelt je in het kort wat je kunt verwachten. Hoeveel spelers, leeftijd en hoelang een spelletje ongeveer duurt. Voor veel spellen geldt echter dat er op de doos 2 tot X spelers staat, maar dat met z’n tweeën het spel in de praktijk amper te spelen is. Sommige spellen hebben een aangepaste twee speler variant, maar dit is lang niet altijd zo succesvol als het origineel. Soms ook weer wel, zoals bij Coloretto.
Houd niet teveel vast aan een thema
Veel mensen hebben vooraf niet precies in hun hoofd wat voor spel ze willen kopen, maar wel waar het over moet gaan. Of, waar het juist níet over moet gaan. En hier valt wat voor te zeggen. Een thema dat past bij je interesses draagt veel bij aan de spelbeleving. Staar je echter niet blind op thema alleen. Dat een spel over treinen gaat is misschien niet heel spannend, maar kan nog steeds heel leuk zijn! Zie Ticket to Ride bijvoorbeeld.
Zoek je toegankelijk of juist uitdagend?
Met wie ga jij je nieuwe spel spelen? Moet het te begrijpen zijn door kinderen of mensen die bijna nooit een spel aanraken? Of heb je een vriendengroep/familie waarmee je iedere week speelt en die juist een nieuwe uitdaging kunnen gebruiken. Spellen variëren ontzettend in moeilijkheid, houd hier rekening mee bij je keuze.
Bedenk vooraf waar je naar op zoek bent
‘Ik zoek een leuk bordspel’. Wanneer je met dit verzoek bij een winkeleigenaar komt zal hij je talloze keuzes voorleggen: ‘Wil je graag een spel kopen waar je met elkaar speelt of tegen elkaar? Met hoeveel spelers ga je het spelen? Gaan julle het vaker spelen? Hoeveel mag het kosten?’ Enzovoort. De kans op een miskoop wordt kleiner als je bijvoorbeeld een spel in je hoofd hebt dat je leuk vindt en je als referentie kan gebruiken. Maar durf ook uit je comfortzone te stappen.
Let op nominaties en prijzen
Net als bij boeken en films, worden er voor nieuwe, originele spellen ook prijzen uitgekeerd. Vaak wordt dit op de doos vermeld. Een prijs of nominatie zegt natuurlijk niet alles, maar als een spel bijvoorbeeld het predikaat ‘Spiel des Jahres’ heeft gekregen, dan staat dat bijna garant voor een goede spelbeleving.