Aaah wat jammer, je was er zo dichtbij!

Jennen, pesten en een hoge (on)geluksfactor. Soms vinden we het allemaal leuk om iemand van het bord te slaan die bijna bij de finish is. Mens, erger je niet is het klassieke voorbeeld van een spel dat het bloed onder je nagels vandaan haalt. Maar wat ook te denken van het pesten met kaarten? Hoe vervelend is het als jouw joker wordt beantwoord met nog een joker waardoor je tien kaarten mag pakken.. Sowieso is het bij dit spel goed vooraf de spelregels vast te stellen. Iedereen houdt er zijn eigen regels op na, vaak onderbouwd met de reden dat het rijmt (is het nu zeven blijven kleven of acht wacht?).

Voor iedereen die ervan houdt zijn dierbare en geliefde eens goed een hak te zetten hebben we twee spellen waar tenminste één iemand een leuke avond aan beleeft. Vraag is of jij dat bent; spelen op eigen risico!

40!

Bij het spel 40! mag je iedere beurt dobbelen met twee stenen. Gooi je bijvoorbeeld 9, dan krijg je het kaartje dat bij de 9 hoort en mag je de volgende beurt tellen vanaf 9. Gooi je dus vervolgens 8, dan pak je het kaartje 17 enzovoort. Uiteindelijk moet je op 40 uitkomen om alle kaartjes weer in te leveren en voor ieder kaartje dat je onderweg hebt opgepikt punten te scoren. Maaaaarrrrrrrrr er zijn twee moeilijkheden. Ten eerste moet je precies op 40 uitkomen. Dat is soms heel, heel frustrerend, ook al mag je kiezen om maar met 1 steen te gooien. Ten tweede kunnen medespelers jouw kaartjes wegpakken, mochten ze hetzelfde getal gooien als jij eerder deed. Dus tegen de tijd dat je eindelijk op die 40 uitkomt kan het zijn dat die worp nog amper punten waard is. Had ik al benadrukt dat dit erg frustrerend kan zijn?

Saboteur

Je kent vast bekend met wie is de mol. Bij het kaartspel Saboteur van 999 Games ga je graven naar een schat en iedereen kan aanvoelen dat wanneer je gaat graven je te maken krijgt met mollen. Je kunt kiezen of je schatgraver bent of Saboteur, maar je houdt je rol geheim. Er zijn dus twee teams, maar niemand weet hoe groot die teams zijn of wie bij welk team zit. Omdat het niet duidelijk is wat de beste weg is naar de schat kun je dit ook lastig inschatten (no pun intended), het enige wat je zeker weet is dat jouw harde werk soms zomaar teniet wordt gedaan. Maar was dat nu door een mol of met de beste bedoelingen? Je kunt dit spel tot tien personen spellen, dus genoeg kansen om je aan iedereen te ergeren.