Appels met peren vergelijken

Laat ik eerlijk zijn. Ons beoordelingssysteem in de vorm van hartjes is niet waterdicht, maar dat is een beoordeling natuurlijk nooit. Eigenlijk is het ook onmogelijk om alle verschillende spellen in één beoordelingssysteem te stoppen. Bordspellen scoren bijvoorbeeld vaak hoger dan kaartspellen, gewoon omdat ze uitgebreider zijn. Toch hebben we hier bewust voor gekozen. Oké, hoe werken die hartjes dan precies? En heb je er nog wat aan in je spelkeuze?

beoordelingshartjesHierboven zie je de maximale score die een spel kan halen. In de praktijk zal dit niet snel gebeuren, omdat toegankelijkheid en uitdaging elkaar opheffen. Een spel kan dus een maximale score halen bij ‘ons oordeel’, zonder dat het maximaal scoort bij bijvoorbeeld toegankelijkheid.

Toegankelijkheid staat voor hoe makkelijk het is om een spel te leren. Een maximale score voor toegankelijkheid betekent dat een kind van acht kan meedoen. Een score van één betekent dat het spel leren net zo lang duurt als het spel spelen zelf.

Maakt drie hartjes een goed of slecht spel?

Uitdaging staat voor de diepgang van het spel. Hoe uitdagender een spel, hoe meer spelelementen die jij kunt inzetten om je tegenstander te slim mee af te zijn. Spellen met een hoge score voor uitdaging zijn vaak ingewikkelder, maar blijven ook langer leuk als je ze eenmaal weet hoe je ze moet spelen.

Spelbeleving is het belangrijkste deelcijfer. Spelbeleving betekent eigenlijk: is het leuk om te spelen? Ga je er in op? Wil je na een spelletje meteen nog een keer spelen? Hier komt vervolgens Ons oordeel uit, bij dit letten we ook op vormgeving en prijs.

Hoe werkt dit in de praktijk? Is een spel met drie hartjes goed of slecht? Hieronder staat de beoordeling van Gubs, met een op het eerste gezicht vrij matige beoordeling:

Rating systeem gubs

Gubs is geen spel voor de ervaren spellenspeler. Gubs is ook een spel waar je vrij snel op raakt uitgekeken. Dit verklaart de score. Maar Gubs is ideaal als je met kleine kinderen gaat spelen. Die zullen dit spel verslinden en leuk blijven vinden.

In onze review geven we altijd toelichting waaruit je kan opmaken of het spel bij je past. We vertellen ook altijd voor welke situatie een spel zich het beste leent. En die hartjes, ach, zien er best leuk uit toch?:)