Op zoek naar mensen om Dungeons & Dragons mee te spelen in Nederland? Dat kan nog best lastig zijn, weet ik uit ervaring. Ik begon met spelen in 2013 met een vriendengroep. Na een paar jaar speelden we echter zelden meer en ging ik op zoek naar een andere groep. Dit bleek nog een lastige taak, omdat Nederlandse D&D fora en websites destijds schaars waren. Spoel door naar het heden en ik heb meerdere groepen waarmee ik regelmatig speel. Wat is er veranderd?

De grootste katalysator van de groei van D&D is de uitgave van D&D 5e Editie. Dit is de populairste editie ooit en wordt zelfs door celebrities gespeeld. Ook in Nederland is het aantal D&D spelers enorm gegroeid.
Sinds relatief kort geleden is de Nederlandse D&D community een stuk gecentraliseerder geworden. Vroeger speelde je exclusief met vrienden of klopte je aan bij je lokale bordspellenwinkel (kan nog steeds!). Er zijn nu echter twee grote online plekken om Nederlandse spelers te vinden: Discord en Reddit.

Op Discord heb je een aantal individuele D&D groepen, maar de grootste is The Dutch D&D Community. Op deze server wordt voornamelijk online gespeeld, maar soms spreken leden ook af om in real life te spelen. Om online te spelen heb je slechts een microfoon en een gratis Roll20.net account nodig. Sluit je vervolgens aan bij één van de vele groepen die spelers zoeken. Of zet zelf een campaign op!
In september is er zelfs een IRL bijeenkomst van de Discord groep in Utrecht! Bij deze meetup gaan we met een man of 50 gezellig een drankje doen en kletsen over D&D.

Ben je meer van spelen in real life? Check dan het DND NL Reddit forum. Deze is lang niet zo actief als Discord, maar in de grote steden zou het moeten lukken. Zoek eerst even bij de recente berichten of er iets interessants tussen zit, en plaats anders zelf een LFG (Looking For Group) bericht. Je kan hier zowel naar spelers zoeken als naar Dungeon Masters.

Voor de studenten onder ons zijn er studentenverenigingen die Dungeons & Dragons organiseren. Zelf ben ik lid van de Leidse studentenvereniging Duivelsei, waar maandelijks Adventurers League sessies worden georganiseerd. In de Adventurers League speel je iedere sessie met andere spelers. Hier vond ik ook andere enthousiaste spelers waar ik vervolgens een eigen campaign mee opzette. Ga dus vooral kijken of een studentenvereniging in jouw buurt D&D organiseert!

Wil je de basics hebben om D&D te spelen? Voor beginners is er de Starter Box, daarna kan ik de Player’s Handbook aanraden.