Kun je een spel leuk vinden puur vanwege het thema? Lastige vraag, die misschien makkelijker wordt als we hem omdraaien? Kun je een spel leuk minder of niet leuk vinden vanwege een thema? Ik denk van wel. Hetzelfde geldt immers voor films. Ik ken genoeg mensen die Lord of the Rings leuk vinden, maar Star Wars niet. Of vice versa. Terwijl het in mijn ogen allebei films zijn over een jonge ‘unlikely hero’ die op een queeste gaat om de wereld te ontdekken en zichzelf te overtreffen. En toch, de lasers en lightsabers kunnen genoeg zijn om mensen per definitie een film stom te vinden. Het thema van een spel is dus belangrijk, maar laat het niet je aankoopkeuze teveel beïnvloeden!

Fantasy versus…Verzekeringen?

Een van de meest populaire thema’s in de spellencommunity (misschien wel bijna een genre an sich) is Fantasy. Of het nu online spellen zijn als World of Warcraft, Hall of gods of Guild Wars, of miniature games als Warhammer; spellen rond het Fantasy thema zijn bijna een garantie voor succes. Fantasy neemt je mee naar een andere vaak oudere wereld, waar alles mogelijk is. Waren deze spellen even succesvol als ze gingen over verzekeringen? Hoogstwaarschijnlijk niet! Dit voorbeeld is natuurlijk extreem, maar het laat wel zien dat een thema van een spel belangrijk is wanneer je op zoek gaat naar een nieuw spel.

Maar is een bordspel per definitie goed vanwege een thema?

Een grote fout die mensen maken wanneer ze een spellenwinkel binnenlopen is dat ze afgaan op de doos. Net zoals bij boeken is dit niet altijd een goed idee. Zo is Patchwork een geweldig puzzelspel voor twee spelers, maar het gaat wel over stukjes stof. Zonder verkoper die je dit vertelt laat je dit spel waarschijnlijk links liggen, en dat is zonde. Andersom geldt ook dat een spannend thema met een mooie illustratie geenszins garantie biedt voor een leuke spelervaring. Berucht is The Worst-Case Scenario Survival game: de doos doet je denken aan een Bear Grylls achtige ervaring, maar niks is minder waar. Het spel is slaapverwekkend!

Welke zou jij kiezen? Puur op basis van thema en doos:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kortom; een leuk thema kan een belangrijke toevoeging zijn aan de beleving van een spel, maar laat je niet verleiden door een mooie doos!