Monopoly stukgespeeld? Tijd voor wat anders!

Voor we gaan zeggen dat er uitdagendere spellen zijn dan Monopoly, moeten we eerst het spel de credits geven die het verdient. Het beroemde vastgoedspel is een iconisch voor spellen van de twintigste eeuw: simpel in regels en een relatief hoog geluksgehalte. Generaties zijn opgegroeid met dit spel dat in talloze varianten op de markt is verschenen. En Monopoly blijft stiekem leuk, want een hotel bouwen op de Kalverstraat just feels good! En ondanks het hoge geluksgehalte zit een deel van het spelelement in het verhandelen van straten, mijn favoriete deel van het spel.

Feitje: Wat veel mensen niet weten is dat Monopoly lange tijd controversieel was omdat het kapitalisme zou indoctrineren en daarom lange tijd verboden geweest in de Sovjet-Unie.

Tip: Mocht je Monopoly vaak spelen, schijnbaar is getalmatig gezien de kans op winnen het grootst wanneer je investeert in Utrecht. Dit komt doordat de huizen een hoge return of investment hebben en je het voordeel hebt van de gevangenis!

Spellen van de 21e eeuw

Rond het jaar 2000 waren we getuige van de geboorte van een nieuwe generatie spellen, die meer uitdaging en diversiteit bieden aan spelers. Je zou dit de spellen van de 21e eeuw kunnen noemen, spellen die we hier veelvuldig recenseren. Zijn er tussen deze nieuwe(re) spellen die lijken op thematiek van Monopoly (geld! geld! geld!), eenzelfde spelervaring bieden (spannend familiespel) en toch ook wat nieuws meebrengen? Hier heb je onze top 3 alternatieven voor Monopoly:

Machi Koro

exemplaar machi koroDobbelen? Bouwen? Steden? Al deze elementen zitten ook in Machi Koro! Jij bent aangesteld in het Japanse stadje Machi Koro als burgemeester met de taak om deze stad tot een metropolis te ontwikkelen. Dit doe je door geld te innen met bezienswaardigheden waar je vervolgens weer nieuwe gebouwen mee kan kopen. Machi koro is een toegankelijk spel dat je makkelijk met kinderen kunt spelen en wat erg lijkt op Monopoly, alleen duurt een potje aanzienlijk  korter.

Mascarade

doos MasceradeMascarade heeft in thematiek niet heel veel met Monopoly te maken, afgezien van het feit dat de punten die je kunt verdienen toevallig ‘geld’ genoemd worden. Toch willen we dit spel aanraden, want het volstaat zeker als leuk familie-/vriendenspel. Bij Mascarade krijgt iedereen een karakter toebedeeld. Ieder karakter heeft zijn eigen eigenschappen. Alleen aangezien je op een gemaskerd bal bent en niemand weet welk karakter jij hebt, kun je jezelf voordoen als een ander karakter in jacht naar geld. Alleen, zijn er mensen die doorhebben dat je je anders voordoet dan wie je bent?

Sherrif of  Nottingham

exemplaar sherrif of nottinghamKen je hem nog? De belastinginner uit de verhalen van Robin Hood? In Sherrif of Nottingham komt prins John naar het gelijknamige stadje. Als speler ben jij een handelaar die graag een slaatje wil slaan uit dit koninklijk bezoek. Je vertrekt naar Nottingham met je handelswaar om geld te verdienen, maar moet wel langs de sherrif. Speel je het op safe met legale handel, of probeer je de sherrif te slim af te zijn voor hoge winsten? Het leuke aan dit blufspel is dat je niet alleen een handelaar bent, maar tijdens andermans beurt de rol van sherrif aanneemt. Een tot de verbeelding sprekend spel, met die financiële drive die we kennen uit Monopoly. Je vindt dit spel alleen bij de spellenspeciaalzaken!

Bonus: Koehandel!

koehandel doosMooooeeeh! Als je net als ik het handelsaspect het leukste vindt aan Monopoly (ruilen van straten), dan moet je Koehandel proberen. Bij dit spel wordt iedere ronde een boerderijdier geveild. De dieren vertegenwoordigen op hun beurt ook weer een waarde, het is dus de kunst om zoveel mogelijk winst te maken op de veiling. Het spel is super simpel, maar het bluffen en tegen elkaar opbieden is fantastisch. En als we het toch over geld hebben, het spel kost bijna niks!