Kolonisten van Catan helemaal stukgespeeld? Hier zijn 3 alternatieven!

Eind vorige eeuw werd een nieuwe klassieker geboren: Kolonisten van Catan. Het familiespel waarbij je grondstoffen moest verzamelen om dorpen en steden te bouwen werd een wereldhit. Nooit meer zou je zeven gooien zonder aan die vervelende struikrover te denken. Er kwamen verschillende uitbreidingen zoals Kolonisten van Catan: zeevaarders, steden en ridders en kooplieden en barbaren. Er kwam zelfs een kaartspel en Kolonisten van Catan: online.

Maar kolonisten zijn pioniers, en na twintig jaar is zelfs de meest doorgewinterde speler op zoek naar een nieuwe uitdaging dat wel hetzelfde kolonistengevoel geeft. Wij zijn voor jou op zoek gegaan naar vijf spellen, allen met eigen voor- en nadelen. De één zoekt een wat ingewikkelder spel, de ander juist toegankelijk. Met onderstaande spellen heb je genoeg keuze om precies dat spel te vinden dat bij je past:

Ticket to ride

ticket to ride doosWaar je bij Kolonisten van Catan een land probeert te temmen met steden en dorpen, ga je bij Ticket to Ride die steden en dorpen met elkaar verbinden met spoorwegen. Het spel speelt zich af in de glorieuze negentiende eeuw en is daarmee chronologisch bijna een opvolger van Kolonisten. Iedere speler krijgt opdrachten om steden met elkaar te verbinden. Het spel is leuk omdat je het snel leert, je beperkte keuzes hebt per beurt, maar elkaar op verschillende manieren in de weg kan zitten. Lees hier meer over Ticket to Ride

Carcassonne

Carcassonne 175x165Uit dit lijstje is Carcassonne de meest bekende titel en wordt net als Kolonisten van Catan uitgegeven door 999 games. Het spel, vernoemd naar de mooie Franse stad, begint met één starttegel en samen bouw je vervolgens het bord. Jij bent als speler een man of vrouw van hoge adel, die zijn horige inzet als boer, ridder of zelfs struikrover om zoveel mogelijk grond in de stad voor je te winnen. Het spel heeft een hoog tempo, de regels zijn eenvoudig te begrijpen en met een speeltijd van 30 tot 45 minuten is het ideaal voor een ontspannen spelletjesavond. Lees hier meer over Carcassonne.

Cacao

cacao 175x165Cacao is naast een alternatief voor kolonisten ook een alternatief voor Carcassonne, zij het dat de regels iets uitdagender zijn. Een van de belangrijke elementen van Kolonisten van Catan is natuurlijk het ontginnen van het woeste land. Zo ook in Cacao, waarbij je een Inca-achtige wereld betreedt om cacao plantages te beginnen. Net als bij Kolonisten werk je met tegels, die je gedurende het spel aanlegt. Anders dan bij Kolonisten ben je allemaal op zoek naar één grondstof, terwijl je gezamelijk het land ontdekt probeer je de ander steeds een stapje voor te zijn in je zoektocht naar Cacao. Cacao is een zeer toegankelijk spel en leuk voor de hele familie. Lees hier meer over Cacao.

Extra: Lanterns the Harvest Festival!

lanterns of harvest festival 175x165Lanterns the Harvest Festival is in tegenstelling tot bovenstaande titels een spel dat net iets meer van het denkvermogen vraagt. Dit maakt het minder geschikt voor mensen die zelden een spelletjesavond hebben of veel met nieuwe mensen spelen. Speel je echter vaker met dezelfde groep, dan biedt Lanterns the Harvest Festival wel een nieuwe diepgang en uitdaging bovenop het vertrouwde Kolonisten van Catan gevoel. Lees hier meer over Lanterns the Harvest Festival!