‘Magic? Dat is toch dat dure fantasy kaartspel?’

Waarom een verhaal schrijven over hoe het is om te beginnen met Magic ‘als vrouw’? Dat zou toch niet moeten uitmaken? Nee vind ik ook,  maar op een Friday Night Magic (FNM) zijn het toch vooral mannen die komen. Blijkbaar is er een stigma, wat Magic the Gathering net een brug te ver maakt voor veel vrouwen. Dit vind ik zonde, want het is echt een heel leuk spel en de mensen zijn super vriendelijk! 

Ik hou van spellen, maar aan Magic the Gathering was ik nooit begonnen. Het leek me tamelijk ingewikkeld, duur en ik ken alleen mannen die het spelen. Toen ik toch de wereld van Magic binnen stapte  (naja, werd geduwd) deed ik dit met als enige voorkennis dat ik de kaarten weleens had zien liggen op tafel van die ene jongen op de middelbare school.

Oke, ingewikkeld en duur (hoeft niet)… maar toch ook heel leuk!

Ik was mij er dus niet van bewust dat er dagelijks door het hele land toernooien georganiseerd worden, dat de kaarten in het spel in waarde kunnen oplopen tot meer dan duizend euro en dat er wereldwijd een gigantische Magic community bestaat. Er is zoveel te leren! Toch begrijp ik dat het spel niet voor iedereen direct aantrekkelijk is. Het leren spelen van Magic kost enige inspanning en je blijft leren met elk spel dat je speelt (wat het ook juist leuk maakt:)

header filter

Wat is Magic the Gathering?

Voor iedereen die het niet kent zal ik mijn best doen het zo simpel mogelijk uit te leggen. Magic is een verzamelkaartspel wat in de meeste gevallen één tegen één gespeeld wordt. Beide spelers hebben een ‘deck’ (stapel van 60 of meer kaarten) die ze zelf samenstellen. Dit deck bestaat uit een combinatie van rode, zwarte, blauwe, groene of witte kaarten. Omdat je je deck zelf mag ontwerpen speel je dus eigenlijk al voor je het spel speelt. Op de kaarten staan creatures (beestjes) en spells (spreuken) waarmee je je tegenstander kan verslaan. De spelers beginnen met twintig levens en wanneer je die van je tegenstander hebt afgesnoept heb je gewonnen. Dit klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. Er zijn eindeloze (ja, écht) strategieën, trucjes en technieken waarmee je de strijd aan kan gaan. Er kwam heel veel op me af in het begin: termen waar ik nooit van had gehoord en interacties. Ik verloor nogal veel in het begin en dat vind niemand leuk…

Maar na veel verliezen, ga je eindelijk ook winnen!

Al die verschillende dimensies maakt het voor een nieuwe speler soms moeilijk overzicht houden. En toch is dit wat het spel zo geweldig maakt: geen duel is hetzelfde. Je kan jezelf en je deck continu verbeteren. Het is de complexiteit, de enorme hoeveelheid mogelijkheden, de spanning en de afwisseling waardoor in tegenstelling tot veel andere spellen, het spelen van Magic the Gathering alleen maar leuker wordt!

Ik begon te spelen door mijn vriend die al jaren speelt. Dit scheelt in het begin, maar als je niet zo iemand in de buurt hebt zijn ze gelukkig ook in winkels heel behulpzaam en willen mensen graag een spelletje met je spelen.

Anne Pim en Nick

Draften

Als je net begint met Magic en je wil goed leren spelen, dan kun je in een winkel meedoen met een Draft. Draften is een vorm van Magic waarbij je met een groep mensen een toernooitje gaat spelen waarbij je aan het begin van het toernooi ter plekke je eigen deck samenstelt uit pakjes kaarten. Dit geeft een nieuwe dimensie aan het spelen. Je moet on the spot de juiste keuzes maken en een sterk deck bouwen met kaarten die goed met elkaar samenwerken. Daarnaast is het een leuke en vrijblijvende manier om nieuwe mensen te leren kennen. Mijn ervaring met Draft avonden in een spellenwinkel in Utrecht (t’ Lab) is dat iedereen enorm vriendelijk is en bereid is zijn of haar kennis en ervaringen met je te delen.

Ik heb je nu al overladen met veel meer termen dan ik zou willen. Laat het je niet afschrikken! Mijn ervaring met Magic is heel positief en vind dat meer mensen het eens zouden moeten proberen:)

Nog een paar tips:

  • Koop een Duel Deck om mee te beginnen. Dit is relatief goedkoop (twintig euro) en je kunt er met twee mensen direct mee spelen. (In spellenwinkels zijn ze een paar euro goedkoper dan op Bol.com)
  • Let op wat je koopt! Je kunt heel veel geld besteden aan Magic, maar pas als je het spel wat beter kent weet je wat je koopt.
  • Stap eens een spellenwinkel binnen en vraag een naar wat tekst en uitleg over Magic the Gathering. De mensen zijn heel vriendelijk.
  • Op internet is heel veel te vinden over Magic, hierdoor lijkt het enorm ingewikkeld. Neem kleine stapjes!
  • Je leert het snelst door gewoon te spelen, het liefst met iemand die al langer speelt. Mensen zijn bijna altijd bereid je te helpen en dingen uit te leggen.