Nu ongeveer heel Nederland 30 Seconds speelt , heb je geen andere party game meer nodig, zou je denken. Maar zelfs wij diehards hebben soms zin in een ander spelletje. Die 30 seconden zijn namelijk wel erg zenuwslopend. Daarom hebben we 5 alternatieven voor 30 Seconds op een rijtje gezet.

1. Cards Against Humanity

Cards Against Humanity is heel groot in Amerika en verspreidt zich langzaam maar zeker over de rest van de wereld. In het spel wordt een kaart met een ‘openingszin’ opengedraaid. Het is de bedoeling om uit je hand 1 passende kaart te kiezen die de openingszin afmaakt. De grappigste combinatie wint de ronde. Misschien is het duidelijker om iemand het spel te zien spelen: hier zie je Ellen Degeneres in actie. Dit spel is werkelijk hilarisch als jij en je vrienden dezelfde soort humor hebben.

2. Ik Hou van Holland

Inmiddels een bekend spel, gebaseerd op het gelijknamige tv-programma. Het bordspel bestaat uit verschillende rondes. Zo heb je bijvoorbeeld ‘Geen ja, nee en uh’, de Spellingsronde, de Woordslang en Kaaswerpen. Dit maakt het spel één van de meest veelzijdige 30 Seconds alternatieven die je kunt kopen. Je waant je letterlijk in de studio bij Linda, Jeroen en Guus. Het spel wordt in twee teams gespeeld, dus verzamel maar vast je vrienden!

3. Shit Happens

Pas op, dit spel is ‘not safe for work’! Je krijgt aan het begin van het spel 3 kaarten, die je moet indelen op hoe vies, erg of awkward ze zijn. Op de kaarten staan namelijk allerlei ongewenste situaties, van ‘je partner poept in bed’ tot ‘je komt je moeder tegen in een striptent’. Daarna krijg je nieuwe kaarten en moeten je medespelers raden waar je ze indeelt. Bij dit spel komt de ware aard van je lieve vrienden tevoorschijn.

4. Secret Hitler

Secret Hitler is een soort evolutie van het kaartspel Weerwolven van Wakkerdam. Je krijgt aan het begin van het spel een kaart die bepaalt of je een liberaal of een fascist speelt. Of zelfs Hitler, de über fascist. Vervolgens moet je proberen de andere partij tegen te werken, zonder dat je je identiteit verraadt. Het doel van Hitler is uiteraard om de macht te grijpen. De liberalen moeten erachter komen wie Hitler is en hem tegenhouden. Secret Hitler is op alle vlakken een verbetering ten opzichte van Weerwolven (je doet vrijwel het hele spel mee) en valt dus zeker ook onder de betere 30 Seconds alternatieven.

5. Party & Co

Een klassieker die natuurlijk niet in deze lijst mag ontbreken! Party & Co is dé originele party game, en met goede reden. Bij Party & Co heb je 5 categorieën met opdrachten die je binnen 30 seconden moet oplossen. Zo moet je bijvoorbeeld een tekening maken die je teamgenoten moeten raden, of worden je liplees-skills getest. Door de vele varianten, waaronder Party & Co Disney en Junior, is er voor iedereen wat wils. Dit spel moet eigenlijk in ieder huis in de kast liggen.

Bonus: Half A Minute

Dit is een beetje valsspelen natuurlijk, want Half A Minute speelt namelijk precies hetzelfde als 30 Seconds. Het grote voordeel is dat Half A Minute een gratis app is. Dit betekent dat je geen bordspel van 30 euro hoeft te kopen en mee te zuilen. Je zult wel met advertenties moeten leven of een klein bedrag betalen. Nog steeds goedkoper dan alle andere alternatieven voor 30 Seconds!