Nu zo ongeveer heel Nederland 30 Seconds speelt (ondertussen zelfs het Nederlands elftal!) heb je geen andere party game meer nodig, zou je zeggen. Maar zelfs wij hebben soms zin in een ander spelletje. Die 30 seconden zijn namelijk wel erg zenuwslopend. Daarom hebben we de top 5 alternatieven voor 30 Seconds op een rijtje gezet.

Cards Against Humanity

Cards Against Humanity is heel groot geworden in Amerika en verspreidt zich langzaam maar zeker over de hele wereld. In het spel is het de bedoeling om uit je hand met kaarten 1 passende kaart te kiezen die de ‘openingszin’ afmaakt. Misschien is het het beste om het spel in actie te zien: Hier demonstreert Ellen Degeneres het bijvoorbeeld. Dit spel is werkelijk hilarisch als jij en je vrienden dezelfde soort humor hebben.

Ik Hou van Holland

Inmiddels een bekende naam, gebaseerd op het gelijknamige tv-programma. Het bordspel bestaat ook uit verschillende rondes. Zo heb je ‘Geen ja, nee en uh’, de Spellingsronde, de Woordslang, Kaaswerpen en andere spellen. Dit maakt het spel een van de meest veelzijdige 30 Seconds alternatieven. Je waant je letterlijk in de studio bij Linda, Jeroen en Guus. Het spel wordt in twee teams gespeeld, dus begin maar vast je vrienden te verzamelen!

Shit Happens

Pas op, dit spel is ‘Not Safe For Work’! Je krijgt aan het begin van het spel 3 kaarten, die je moet indelen op hoe erg, vies, of awkward ze zijn. Op de kaarten staan namelijk allerlei ongewenste situaties, van ‘je partner poept in bed’ tot ‘je komt je moeder tegen in een striptent’. Daarna krijg je telkens weer nieuwe kaarten en moeten je medespelers raden waar je ze indeelt. Bij dit spel komt de ware aard van je lieve vrienden tevoorschijn.

Secret Hitler

Secret Hitler is een soort evolutie van Weerwolven van Wakkerdam. Het grootste voordeel van Secret Hitler is dan je niet al na de eerste nacht dood kan zijn. Je krijgt aan het begin van het spel een kaart die bepaalt of je een liberaal of een fascist speelt. Of zelfs Hitler, de über fascist. Vervolgens moet je proberen de andere partij tegen te werken, zonder dat je je identiteit verraadt. Het doel van Hitler is uiteraard om de macht te grijpen, de liberalen moeten erachter komen wie Hitler is en hem tegenhouden. Secret Hitler voelt als een verbetering op alle vlakken ten opzichte van Weerwolven en valt dus zeker ook onder de betere 30 Seconds alternatieven.

Party & Co

Deze klassieker kan natuurlijk niet in de lijst ontbreken! Party & Co is de originele party game, met goede reden. Bij Party & Co heb je 5 categorieën met opdrachten die je binnen 30 seconden moet oplossen. Zo moet je bijvoorbeeld een tekening maken die je teamgenoten moeten raden, of moet je liplezen. Door de vele varianten, waaronder Party & Co Disney en een Junior editie is er voor iedereen wel wat leuks. Dit spel is eentje die eigenlijk bij ieder huis in de kast moet liggen.

Bonus: Half A Minute

Dit is een beetje valsspelen natuurlijk, want Half A Minute speelt namelijk precies hetzelfde als 30 Seconds. Het grote voordeel is dat Half A Minute een gratis app is. Dit betekent dat je geen bordspel van 30 euro hoeft te kopen en mee te zuilen. Je zult wel met advertenties moeten leven of een klein bedrag betalen. Nog steeds goedkoper dan alle andere alternatieven voor 30 Seconds!