Als wij Nederlanders het hebben over écht oud Hollandsche bordspellen, dan zeggen wij Ganzenbord, Mens-erger-je-niet en Risk. Maar ik zeg: Nee, Keezen!
Keezen, ook wel Keezenbord genoemd, klinkt een beetje als een fictief spel uit Jiskefet, zoiets als Stiften. Het is echter één van de oudste bordspellen in Nederland.
Bij Keezen is het net als bij Mens-erger-je-niet de bedoeling om al je pionnen over de vakjes op het bord te bewegen en ze uiteindelijk allemaal veilig in je honk te krijgen. Bij Mens-erger-je-niet doe je dit door met de dobbelsteen te gooien en je poppetjes zoveel vakjes te laten lopen. Heel erg op geluk gebaseerd eigenlijk. Keezenbord werkt daarentegen met speelkaarten.
In het begin verdeel je 5 kaarten onder de spelers, die eigenlijk tellen als dobbelsteenworpen. Deze moet je vervolgens strategisch inzetten als je aan de beurt bent. De 2, 3, 5, 6, 8, 9 en 10 tellen gewoon als dat aantal vakjes vooruit. De 4 betekent dat je 4 vakjes achteruit moet. De beste situatie om die in te zetten is als je een verse pion. Die mag je vervolgens achteruit lopen, waarmee je eigenlijk het hele speelveld overslaat en meteen pal voor je honk staat. De Boer is ook een sterke kaart: je mag één van jouw pionnen omwisselen met een andere. Leuk om tegenstanders die vlakbij hun honk zijn weer bij af te brengen. En zo zijn er nog een paar speciale kaarten.
Je kan Keezen met 2 tot 8 spelers spelen, afhankelijk van het bord. Het leukste vind ik zelf om in teams van 2 tegen 2 te spelen. Nu moet je niet alleen je tegenstander saboteren maar ook je teamgenoot helpen. Je weet niet welke kaarten hij of zij in hand hebben maar moet toch proberen te coördineren. Bij ons betekent dit meestal totale chaos dus.
Keezenbord mag dan een oud Hollands spel zijn, de mogelijkheden voor strategie maken dat het spel in 2019 nog steeds spannend en uitdagend is. Ook leuk om met je oma en opa te spelen, omdat de regels zo op Mens-erger-je-niet lijken! Keezen is een echte klassieker die je in je kast moet hebben.