Hoe een klein spelletje groot kan zijn

Hanabi is Japans voor vuurwerk, maar is nu ook de naam van een hééél bijzonder kaartspel. De vier é’s met trema lijken misschien wat veel van het goede, maar dit spel verdient het. Hanabi is in vele opzichten vernieuwend en is daarvoor beloond door de prestigieuze titel Sipel des Jahres in 2013, een prijs die tot dan toe alleen weggelegd was voor bordspellen!

Hanabi is in tegenstelling tot veel andere spellen een coöperatief spel; je speelt niet tegen elkaar, maar met elkaar. Het doel is om een vuurwerkspektakel op tafel te leggen. Hoe beter je elkaar aanvoelt, hoe mooier het schouwspel. Het spel beloont samenwerking en een goed geheugen.

Een andere vernieuwing is dat je elkaars kaarten mag zien in plaats van je eigen kaarten. Je helpt elkaar bij de beurt van de ander. Op die manier is een beurt dus niet van jezelf, maar heb je in iedere beurt een rol. Al is die rol steeds verschillend. Je hoeft dus niet ’te wachten’ tot je aan de beurt bent, wat bij zoveel andere spellen wel moet. Elkaar helpen klinkt makkelijk en leuk, maar je mag alleen subtiele hints geven en het is altijd de vraag of de ander jouw hint oppikt. Een kanttekening is wel dat het spel wel steeds makkelijker wordt, probeer het daarom voor jezelf moeilijker te maken door elkaar bijvoorbeeld minder hints te gunnen.

kaarten Hanabi omgekeerd

Altijd en overal Hanabi!

Hanabi is een kaartspel in een doosje zo groot als je telefoon. Dit maakt het spel ideaal voor op reis. We hebben dit spel niet voor niets opgenomen in onze top 5 reisspellen én beste cadeaus voor pakjesavond! Niet alleen omdat het in een klein doosje komt, Hanabi heeft nog een aspect wat het een ideaal reisspel maakt: het is leuk met maar twee personen! Dit betekent dat je het spel eerst in de trein kunt spelen met je reisgenoot en vervolgens ook met mensen die je onderweg leert kennen, ideaal!

Rating Hanabi