Speelde jij als kind ook al Cluedo? Samen met Risk, Monopoly en Scrabble was Cluedo in vrijwel ieder huishouden te vinden. Inmiddels is het spel veel minder populair, maar gelukkig is er een nieuw (veel beter) spel waarin je de detective uithangt: Mysterium!

Cluedo met slimme geesten en bizarre plaatjes

Mysterium lijkt in de basis op Cluedo, maar is veel leuker en uitgebreider. Je werkt dit keer samen om een moord op te lossen. Wie is de moordenaar, waar vond de moord plaats en wat was het moordwapen? Jullie krijgen aanwijzingen van de geest van de dode, gespeeld door één van de spelers. De aanwijzingen zijn kaartjes met (bizarre) afbeeldingen erop die de geest uitkiest. Kijk maar eens naar de plaatjes hieronder!

Rara wie is het?

Het spel werkt in 2 fases. In de eerste fase moeten de spelers hun eigen verdachte persoon, locatie en wapen raden. In de tweede fase raden de spelers uit deze lijst de echte moordenaar, moordlocatie en moordwapen. Het raden werkt dus aan de hand van de aanwijzingen van de geest. Dit is nog knap lastig, want ‘normale’ afbeeldingen zul je niet vinden. Als geest moet je dus denken aan kaarten met hetzelfde thema (thema ‘eten’ voor de locatie ‘keuken’), kleur (rode kaarten voor een verdachte met een rode jas) of wat je maar kunt verzinnen. Dit zorgt regelmatig voor hilarische miscommunicaties tussen de geest en de spelers. Natuurlijk komen de spelers met allerlei theorieën en interpretaties die de geest totaal niet bedoelde!

Oordeel

Mysterium is een uniek spel over samenwerking en raadsels oplossen. Je moet even de tijd om in te komen, maar daarna is het ontzettend leuk en origineel. Je kan ook even een YouTube filmpje kijken met de uitleg, dan zie je ook meteen of het iets voor jou is. Ik kijk in ieder geval alweer uit naar de volgende keer spelen!