Wat zijn Gubs?

Tja, goede vraag. Het enige dat we over de bijzondere wezentjes weten is dat ze ‘In die dagen de Gubs hun paddenstoelsteden verlieten op zoek naar avontuur’.  Het zijn kleine wezentjes die niet sterk zijn, maar wel slim. Dat is tenminste de ondertitel van het spel. De mysterieuze beestjes zijn dus op avontuur en het is aan jou om er zoveel mogelijk te verzamelen, het liefst uit de handen van je medespelers. Dit doe je met een arsenaal aan trucjes, vallen en werktuigen. Iedere beurt pak je een kaart van de stapel en mag je kaarten uit je hand uitspelen om Gubs te overtuigen zich bij jou te voegen. Wat alle verschillende kaarten doen wijst zichzelf en als de kaarten G-U-B alle drie zijn gepakt stopt het spel. Heb jij op dat moment de meeste Gubs dan win je. Dat is het eigenlijk, simpeler kan haast niet.

Testing #gubs at the #beach #spelletjesavond

A post shared by @spelletjesavond on

Grappig, maar niet uitdagend

Gubs is overal te koop, zelfs bij Intertoys. En dat is logisch, als je een spel zoekt om te spelen met kinderen dan is Gubs ideaal. Het spel gaat snel, is verrassend en gaat op en neer. Wat ik persoonlijk leuk vind is dat je nooit zeker weet wanneer het spel stopt. ‘Strategieën’ (voor zoverre die mogelijk zijn), zijn niet waterdicht. Iedereen kan winnen, en dat vinden kinderen leuk.

Maar uitdagend? Nee, dat niet. Het spel gaat alle kanten op en is totaal willekeurig. Toch levert dat soms wel hilarische en frustrerende momenten op. Denk je dat je er bijna bent, wordt er een kaart gespeeld die het hele spel weer op zijn kop zet. Dus ja, Gubs is leuk, maar trek het niet uit de kast wanneer je een op zoek bent naar een spel om een avond mee te vullen. Tenzij je speelt met oppaskinderen natuurlijk!

Rating systeem gubs