Genoeg saaie gesprekken over Netflix of eten achter je pc! Op zoek naar een spel dat je prima kunt spelen bij de lunch op kantoor (of waar dan ook) of tijdens de VrijMiBo? Een spel waarbij iedereen bijna direct kan aanschuiven, wat je binnen een kwartier hebt gespeeld en wat gegarandeerd spannend (en leuk) is? Exploding Kittens has it all! 

How it all began

Een kickstarter genaamd ‘Exploding Kittens’. Hoeveel animo zou er zijn om daar aan deel te nemen? Blijkbaar best veel, want binnen een acht minuten(!) was de beoogde €10.000 binnen. Daar stopte het echter niet. Toen de kickstarter afliep waren er meer dan 200.000 mensen die samen acht miljoen wilden investeren in het project! De meest succesvolle kickstartcampagne ooit! In juli 2015 kregen deze investeerders als eerste een versie van het spel opgestuurd. De rest is geschiedenis. Met uitbreidingen als Imploding Kittens en Exploding Kittens Party Pack  en Streaking Kittens (net uit en hier te verkrijgen!)  zijn de ontploffende katten bezig met hun opmars aan wereldverovering en dat leverde ze in 2017 de titel speelgoed van het jaar op.

Wat is er zo leuk aan Exploding Kittens?

Het spel is geniaal in z’n eenvoud. Iedere speler trekt om de beurt een kaart van de stapel, als het een Exploding Kitten is dan explodeer je en ben je af. Trek je echter een andere kaart, dan kun je die kaart gebruiken om bijvoorbeeld de stapel te beïnvloeden voor je tegenspelers een kaart moeten pakken of juist een eventuele exploding kitten mis te lopen wanneer je zelf een kaart moet pakken. Er zijn heel veel verschillende ’trucjes’ waarmee je dit kunt doen en waardoor het spel zo leuk is! Wat de kaarten allemaal doen gaan we niet verklappen, het is het leukste als je dat zelf ontdekt! Wat verder bijzonder is aan het spel is dat het getekend is door illustrator Matthew Inman! Fans kennen hem ongetwijfeld van zijn erg grappige en goede stripjes en tekeningen op The Oathmeal.

Uitbreidingen Exploding Kittens

Hoe leuk een spel ook is, als je het maar genoeg speelt gaat het op den duur vervelen. Net als met eten. Gelukkig zijn daar de uitbreidingen die weer hele nieuwe spelelementen toevoegen. Imploding Kittens is de eerste uitbreiding op Exploding Kittens. Met Imploding Kittens verrijk je deze kaartspel versie van Russisch roulette (want dat is het eigenlijk, gelukkig met lagere inzet) met 20 nieuwe kaarten en de Cone of Shame. Deze  ‘cone’ kom je normaal tegen bij huisdieren die zichzelf niet mogen bijten… Vermijden dus! Een tweede uitbreiding is Streaking Kittens en is pas enkele maanden uit. Je kunt met een streaking kitten exploding kittens pakken zonder te ontploffen; wanneer een tegenspeler nu bij jou kaarten trekt loopt hij het risico om zichzelf op te blazen!

Exploding Kittens is één van onze favoriete spellen op vakantie. Lees hier over onze andere favoriete vakantiespellen!

Hoe speel je Exploding Kittens?

Ons oordeel: