Monopoly hoort erbij, net als Sissi.. Tot dit jaar!

Tweede kerstdag. De meeste landen doen er niet aan, maar wij hebben een speciale dag gereserveerd om met de familie te spenderen. Het voordeel van deze extra dag is dat het grote diner achter de rug is en dus iedereen in het gezin kan meedoen aan de activiteiten. Traditioneel wordt Monopoly uit de kast getrokken en afgestoft en als iedereen is uitgespeeld zendt Nederland 1,2 of 3 de film Sissi uit. Natuurlijk moeten tradities in ere gehouden worden, maar ze kunnen wel worden opgeleukt. Bijvoorbeeld met het gezellige party-spel Dixit, waarbij het spelen belangrijker is dan de uitkomst.

Oké, let’s talk Dixit!

Wat maakt Dixit een ideaal gezelschapsspel? Om te beginnen is om beurten een speler ‘de Verteller’, dit geeft Dixit iets sprookjesachtigs. Deze verteller kan creatief zijn met geluiden en afbeeldingen, waaruit de andere spelers hints kunnen halen. De vormgeving van het spel sluit hierop aan en is prachtig en artistiek. Het spel is simpel in spelregels en makkelijk uit te leggen.

Bij Dixit krijgen spelers 6 kaarten. Op elke kaart staat een nogal vreemde artistieke afbeelding getekend. De verteller kiest een kaart en zegt hierbij een zin of woord of maakt een geluid. Dit heeft met de kaart te maken. Bij een kaart met een huilende man kun je bijvoorbeeld “droevig” roepen. De  medespelers hebben ook 6 kaarten en proberen een kaart te zoeken die zo goed mogelijk aansluit bij de omschrijving die de speler heeft gegeven.

De kunst van Dixit is om als verteller een hint te geven waarbij sommige medespelers het raden, maar niet allemaal tegelijk of geen één. Het spel beloont subtiliteit en creativiteit.

Lang leven uitbreidingen!

Dixit blijft leuk als je het niet te vaak speelt, omdat je al snel alle kaarten raadt. Tenminste, dat was de kritiek toen het spel in 2009 op de markt kwam. Gelukkig zijn er ondertussen talloze uitbreidingen om dit probleem te tackelen. Dixit was terecht een wereldwijde hit die in Nederland weinig aandacht kreeg, maar alsnog het proberen meer dan waard is. Ps; In onze gebruikelijke scoretabel hieronder hebben we het idee dat we eigenlijk nog vijf hartjes moet kunnen toekennen voor vormgeving en creativiteit!