Mijn versie van Het Verboden Eiland kocht ik op een vlooienbeurs voor enkele losse euro’s. Afgezien van een paar deuken in de iconen stalen doos was het spel in goede staat. ‘Kapotgespeeld’ had de verkoopster het! Waardoor natuurlijk bij mij de vraag rijst waarom het er nog zo goed uitzag en waarom ze het wilde verkopen? Uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid en was ik de trotse eigenaar van een tweedehands versie van Het Verboden Eiland.

Indiana Jones-achtige taferelen

Het verhaal van Het Verboden Eiland is dat dit eiland lang gezonken is geweest, maar nu een korte tijd weer begaanbaar is. Jij bent met je medespelers een groep schatzoekers die moet proberen vier schatten te herbergen voor het eiland weer door de zee wordt opgeslokt. Je speelt dus samen tegen het bord, wat een leuke afwisseling is van de meeste spellen waar je als spelers tegen elkaar speelt. Iedere speler heeft een eigen rol in het team met eigen voordelen, er wordt dus echt tactisch inzicht en teamwork van je verwacht! Het bord (eiland) bestaat uit tegels, deze tegels worden na iedere ronde willekeurig door de zee overspoeld. Het speelbord en je mogelijkheden om te manoeuvreren en schatten te vinden worden dus kleiner en kleiner. Kun jij de schatten en jezelf thuisbrengen voor het eiland is gezonken, dan hebben jullie gewonnen.

Delicate balans tussen heel leuk en saai

Het probleem van Het Verboden Eiland is eigenlijk dat het spel bijna niet te winnen is, terwijl je andere keren juist niet het idee hebt dat je moeite hoeft te doen om te winnen. Je hebt namelijk weinig invloed op welke tegels je toevallig van de stapel pakt om te laten zinken. Waar je wel invloed over hebt is op de hoeveelheid reddingsboeien die je jezelf gunt. Mijn ervaring is dat je deze reddingsboeien (in de vorm van zandzakken, helikopterkaarten en een lage waterstand) al snel wil verminderen om de spanning van het spel te laten toenemen.

Heb je de juiste balans gevonden, dan is Het Verboden Eiland echt heel spannend en zeker de moeite waard. Het Verboden Eiland is een instap-coöperatief spel; de spelregels zijn makkelijk en de spelduur is ongeveer dertig minuten. Als je merkt dat het begint te vervelen, ga dan voor het uitdagender Pandemic Legacy.