Papa Scrabble en Mama Rummikub

Scrabble en Rummikub hebben een liefdesbaby gekregen, en het heet… Völuspá! De naam voor dit spel komt uit een verzameling gedichten genaamd de Poëtische Edda. De eerste van deze middeleeuwse Ijslandse gedichten is genaamd Völuspá en gaat over de mythische godenstrijd die uitmondt in de Ragnarok. De makers hadden misschien een wat luchtiger thema kunnen kiezen, maar ach… lets talk Völuspa! 

Net als bij Scrabble probeer je met fiches rijen te maken, het liefst zo lang mogelijk. Hoe langer de rij, hoe meer punten deze oplevert. Een beurt bestaat uit fiches neerleggen en blind nieuwe fiches pakken. Net zo simpel als Rummikub of Scrabble! Alleen in plaats van letters of cijfers gebruik je hiervoor krijgers, wolven, draken, trollen en goden. Al deze fiches hebben een eigen ‘kracht’, waarmee ze een rij naar hun hand kunnen zetten. Dit geeft een puzzelelement aan het Völuspá spel; het is iedere beurt goed zoeken naar de ideale plaats om je fiches neer te leggen. Anders dan bij Scrabble is het bord minder statisch, dit komt omdat de goden de boel nog weleens willen omgooien. Dit maakt het spel verrassender, zonder dat het aankomt op geluk.

Simpel dus, maar is Völuspá leuk?

Kijk even voorbij de sprookjesachtige thematiek en je ziet dat Völuspá een ontzettend intelligent spel is dat uitdaging biedt, zonder dat het moeilijk is om te leren. Wij speelden het spel op vakantie en zodra ik thuiskwam wilde ik meteen over het spel gaan schrijven; zo leuk is het! Het spel beloont goede beslissingen en is iedere keer anders omdat je het bord ‘bouwt’ terwijl je speelt. Het is een perfect alternatief voor Scrabble voor mensen die niet zo taalvaardig zijn, bijvoorbeeld vanwege dyslexie. Het maakt Völuspá ook geschikter voor kinderen en tieners, die vaak nog niet zo’n grote woordenschat hebben. Het spel was even niet te verkrijgen, maar gelukkig nu weer volop te koop!
oordeel spel