Japanse Kalverstraat

Ik heb een zwak voor dobbelspellen. Je weet voor een worp nooit wat er gaat gebeuren en dat maakt iedere beurt spannend. Waar ik ook een zwak voor heb is dingen bouwen: beginnen met iets kleins en het dan zien groeien. Deze elementen komen samen in Machi Koro, wat letterlijk ‘dobbel stad’ betekent. Tijd om van een graanveld en een bakkerij een metropool te maken!

In 2014 bleek Machi Koro een wereldhit en werd het in korte tijd over de hele wereld verkocht. Het geeft een vertrouwd Monopoly gevoel waarbij je gewapend met een dobbelsteen iets groots gaat ondernemen. Iedere speler begint met een graanveld en een bakkerij, een vrij bescheiden begin voor wat een metropool moet worden. Door te gooien met de dobbelsteen krijg je inkomsten en kun je nieuwe gebouwen bouwen. Heeft jouw stad als eerste vier ‘bezienswaardigheden’, dan ben jij de winnaar. Zo simpel als de uitleg, zo simpel is het spel; maar ook zo leuk!

Buncha dummies ?. We've moved on to Machi Koro. Shorty went to sleep it off. #boardgames #gaming #machikoro

A post shared by Brooke Bennett (@babbler1202) on

De geheimen van Machi Koro

Het leuke van Machi Koro is dat er veel gebouwen zijn met veel eigenschappen die het spel heel divers maken. Bijvoorbeeld een meubelfabriek, een kaasfabriek, een veehouderij en wat café’s en restaurantjes. Dit geeft dit ogenschijnlijk simpele spel dat je met het hele gezin kan spelen veel diepgang. Hierdoor is het spel leuk voor nieuwe spelers, maar ook uitdagend genoeg voor mensen die het al vaker gedaan hebben. En door de dobbelsteen kun je allebei winnen! Dat het spel het zo goed doet over de hele wereld is leuk wanneer je op reis bent. Grote kans dat je het bij iemand in de kast ziet staan. Machi Koro is in 2015 voor meerdere spelprijzen genomineerd en heeft datzelfde jaar de Fairplay a la Carte gewonnen. Er komen steeds meer leuke spellen uit Japan en Machi Koro is daar het ‘levende’ bewijs van! beoordeling spel