Je hebt vast wel eens gekke bordspelletjes gespeeld waarin je moest inleven in een bizar scenario. Bijvoorbeeld Secret Hitler, waarin je als Nazi’s en Hitler speelt, of Weerwolven, waarin je een eigen rol in een Middeleeuws dorp aanneemt. Geen van deze spellen komt echter dichtbij de bizarheid van UBOOT.

In UBOOT neemt je de rol aan van een bemanningslid van een U-boot, een Duitse Nazi-onderzeeër tijdens de Tweede Wereldoorlog. 1 tot 4 spelers vormen een team met een Kapitein, Eerste Officier, Navigator en Hoofdingenieur. Iedere speler krijgt met zijn of haar rol eigen unieke verantwoordelijkheden:
De Kapitein gaat over de uitvoering van de missies, kiest de acties van de onderzeeër en houdt het moraal van de bemanning omhoog.
De Eerste Officier beheert de bijbehorende app, doet de communicatie en houdt de bemanning gezond.
De Navigator kiest de koers en diepte en updates de kaart.
De Hoofdingenieur is verantwoordelijk voor de motor, reparaties en de wapens.

Het spel is niet alleen een bordspel, het is een complete simulatie. Je krijgt bij het spel een complete stapel figuurtjes voor de bemanningsleden en wapens, landkaarten, een logboek en andere navigatieapparatuur. Je krijgt ook een app die onder meer functioneert als periscoop en geluidseffecten geeft. Maar het mooiste onderdeel is de U-boot zelf: Een kartonnen model waarin je de figuurtjes en fiches kwijt kunt. Als je het spel eenmaal hebt opgezet ziet het er dan ook fantastisch en tegelijk intimiderend complex uit. Maar zoals gezegd, het spel is eigenlijk een onderzeeër simulatie.

Een normale speelsessie zal bestaan uit missies die je van HQ krijgt of een gevecht tegen een computergestuurde tegenstander (via de app). Wat echt fantastisch is aan UBOOT is dat het mogelijk is om tegen een ander team van echte mensen te spelen. Het spel is dan ook op z’n allerbest als je 4 tegen 4 speelt en elkaar probeert te zinken.

UBOOT komt het best tot zijn recht als je met mensen speelt die zich echt inleven in hun rol als bemanningslid. Als dit niet direct gebeurt dan zorgt het spel daar wel voor. Je bent constant orders aan het roepen, statussen aan het doorgeven en plannen aan het maken. De missies hebben een tijdslimiet en er is constante dreiging dat je zinkt. Je kan je dus wel voorstellen dat het dus behoorlijk chaotisch wordt hoe nijpender de situatie is.

Denk je dat jij en je vrienden het hoofd koel kunnen houden en een realistische U-boot succesvol kunnen besturen? Dan kan ik je garanderen dat UBOOT een unieke, bizarre maar vooral fantastische ervaring wordt.