Kaartspellen zijn het perfecte cadeau: Je kan voor nog geen tientje urenlang plezier hebben. Iedereen kent natuurlijk de populairste spellen onder de 10 euro, zoals Weerwolven van Wakkerdam en Uno. Met deze top 5 wil ik echter een paar spellen belichten die nog niet iedereen in huis heeft. Dit zijn van die spellen die je al 100x gespeeld kan hebben en nog steeds leuk zijn.

Edit: Sinds het schrijven van dit artikel zijn een aantal spellen naar €11 verhoogd. Rond de feestdagen kun je wel aanbiedingen verwachten.

Saboteur

Vind je programma’s als Wie is de Mol leuk? En wenste je dat Weerwolven van Wakkerdam sneller en met minder mensen gespeeld kon worden? Dan is Saboteur perfect voor jou. Dit kaartspel combineert namelijk de beste elementen van deze spannende intrige-spellen. De spelers krijgen elke ronde de rol van schatgravende dwerg of van saboteur toegewezen. Maar niemand weet welke rol de rest heeft. De dwergen proberen een tunnel naar het goud te graven, de saboteurs moeten dit voorkomen. De saboteurs moeten het juiste moment kiezen om zich te onthullen als saboteur.

Een snel spel vol spanning en sabotage.

Koehandel

Wie is er wel eens op een veiling voor boerderijdieren geweest? Nee, ik ook niet. Behalve in Koehandel dan. In dit tactische spel moet je setjes van 4 dieren verzamelen, bijvoorbeeld 4 koeien. Deze dieren koop je door op ze te bieden tijdens de veiling. Je probeert altijd om je medespelers te slim af te zijn. Je wilt zelf natuurlijk zo min mogelijk betalen voor je dieren. Maar je kan ook meebieden op dieren die de tegenstanders willen hebben om zo de prijs op te drijven. Wel oppassen dat je niet per ongeluk zelf veel geld moet betalen voor een nutteloos dier. Lees meer over Koehandel in onze review.

Koehandel is één van de meest tactische spellen van het moment. En je hebt ‘m al voor onder een tientje.

Black Stories

Perfect voor iedereen die wel van raadsels en griezelige verhalen houdt. Black Stories kan zowel met z’n tweeën als met een grote groep mensen gespeeld worden. Eén speler pakt een Black Story en leest het raadsel voor. De overige spelers moeten hem of haar vragen stellen die beantwoord moeten worden met ‘Ja’, ‘Nee’ of ‘Doet er niet toe’. Zo moeten ze er langzaam achter komen wat er gebeurd is. En de Black Stories gaan niet over ‘gewone’ moorden, het zijn altijd bizarre scenarios.

Er worden regelmatig sets met nieuwe Black Stories uitgegeven, altijd onder de 10 euro.

Take 5

“Haha, je mag 5 kaarten pakken”. Dit is een veelgehoorde zin bij Take 5. Als je namelijk de 6e kaart bij een rijtje aanlegt moet je alle voorgaande kaarten als strafpunten pakken. Elke ronde kies je een kaart om bij 1 van de 4 rijen aan te leggen. Je mag alleen hogere getallen aanleggen, anders krijg je de hele rij strafpunten cadeau. En dus ook als je de 6e kaart moet aanleggen.

Take 5 is ouderwets je medespelers te slim af zijn, in een modern jasje.

Valse Motten

Bij Valse Motten moet je je kaarten in je hand kwijtraken door ze letterlijk weg te gooien. Je leest dit niet verkeerd. Iedereen begint met een volle hand met kaarten die hij of zij moet kwijtraken, net als bij Uno of Pesten. Eén van de spelers heeft de rol van bewaker. Het voordeel van bewaker zijn is dat je als enige speler de Valse Motten-kaart mag afleggen. Het nadeel is dat je heel goed op de andere spelers moet letten: Zij mogen namelijk kaarten ‘wegmoffelen’. Verstoppen in je mouw, weggooien, op de grond laten vallen, noem het maar op. Als je niet op heterdaad betrapt wordt door de bewaker kom je hier mee weg. Wordt je wel betrapt, dan wordt je zelf de nieuwe bewaker.

Zenuwslopend als bewaker, hilarisch als andere speler. Tot je betrapt wordt dan.