Kan jij de NS leiden? Test jezelf met Ticket to Ride

Eind negentiende eeuw maakt de stoomtrein zijn opmars op verschillende continenten. Verschillende bedrijven adverteren met aantrekkelijke routes  stad naar stad. Het geld stroomt binnen, iedereen is gelukkig, het kan niet op! ….Tot spoorwegen van verschillende bedrijven elkaar tegenkomen. Net als het ene bedrijf bezig is met een route van Amsterdam naar Nijmegen, komen ze onderweg een ander bedrijf tegen dat dwars over hun spoor een spoorlijn aanlegt van Maastricht naar Arnhem. Een race begint!

Dit is het verhaal van Ticket to Ride. Jij bent eigenaar van een spoorwegbedrijf en wilt zoveel mogelijk mooie routes aan de man brengen voor je concurrent ermee aan de haal gaat. Het spel is zeer toegankelijk en doet qua thematiek denken aan enerzijds Monopoly (kapitalisme) en Kolonisten van Catan (bebouwen van nieuw land). De inhoud van de doos komt door de vele speelstukken nogal wat overdonderend over voor de nieuwe speler, maar schijn bedriegt: Ticket to Ride is een leuk familiespel dat er ook nog eens prachtig uitziet en een klein educatief element in zich heeft.

Kies jouw continent/land

Elkaar in de weg zitten, maar altijd ruimte om toch je eigen plan uit te voeren. Dat is wellicht het geheim van het succes van Ticket to Ride. Met meer dan drie miljoen exemplaren verkocht konden uitbreidingen en andere varianten uiteraard niet uitblijven en dus verscheen na het origineel Ticket to Ride Amerika, ook een Ticket to Ride Europe en Nordic Countries en zelfs een kaartspelvariant. Het spel is zo’n succes dat het ’t begeerde Spiel des Jahres wist te winnen en worden er wereldkampioenschappen gehouden. Het spel is wat aan de prijzige kant, dat is wellicht het enige niet toegankelijke aan dit verder laagdrempelige bordspel. Wellicht is dit zo’n titel die je gewoon in je spellenkast moet hebben, gewoon omdat het eigenlijk niet mag ontbreken.

Rating Ticket to Ride