Hoe een Franse stad een spel werd
Lang leve de middeleeuwen! Tenminste, als je het geluk had geboren te zijn in de adellijke stand. In het spel Carcassonne ben jij zo’n adellijk figuur. Samen met jouw medespelers bouwen jullie aan de liefelijke omgeving van het Franse stadje Carcassonne. Samen, maar tegelijkertijd wil je wel meer invloed hebben dan je medespelers. Dit doe je door middel van horigen (onderdanen) op zoveel mogelijk strategische plekken te plaatsen. Doe jij dit het best, dan win jij het spel.
Carcassonne is van het bekende 999 Games, dat onder andere ook Kolonisten van Catan op de markt bracht. De spellen van deze ontwikkelaar zijn doorgaans toegankelijk en geschikt voor jong en oud. Dit spel is geen uitzondering. Een spel Carcassonne duurt ongeveer 30 minuten en kan door iedereen in de familie worden gespeeld. Het is een kunst om spellen simpel genoeg te houden zodat iedereen kan spelen en tegelijkertijd uitdagend genoeg om lang leuk te blijven. 999 Games verstaat deze kunst als geen ander. Ben je op zoek naar een soortgelijk uitdagender spel, dan raad ik aan om naar Conquistador te kijken.
Een spel Carcassonne is leuk!… ook met z’n tweeën
Elk spel Carcassonne is weer anders doordat je gedurende het spel het bord bouwt. Iedere beurt mag een speler een landtegel aan het bord toevoegen. Hierin schuilt ook gelijk de geluksfactor; je weet niet welke tegel je gaat pakken als je aan de beurt bent. Deze geluksfactor maakt dat iedereen kans maakt om te winnen, maar is niet overheersend. Wat ook leuk is, is dat je horigen verschillende rollen kunnen aannemen. Dit hangt af van de tegel waarop ze staan. Zo kan een horige struikrover zijn, maar ook boer, monnik of ridder. Carcassonne is relatief betaalbaar en nog een pluspunt: veel spellen worden veel minder interactief wanneer je het met z’n tweeën speelt, maar Carcassonne is verrassend genoeg heel leuk met maar twee spelers!