Maffiabazen opgelet. I’ll make you an offer you can’t refuse. Jij gaat het spel Mafiosi spelen, en ik garandeer je dat je de tijd van je leven zult hebben!

Alle maffiosi uit de stad zijn bijeengekomen om uit te vinden wie de zwaarste jongen is. Jack Stiletto, Revolver Robbie, Sterke Henkie en natuurlijk de Don vormen het team waarmee jij de andere gangsters het leven zuur gaat maken. Het doel is om zoveel mogelijk geld te verdienen terwijl je je maffiosi in leven probeert te houden.

Zet je pokerface op

De strijd wordt geleverd rond de pokertafel. Jij en je tegenspelers stellen je maffiosi strategisch op. Op sommige stoelen kun je geld verdienen, op andere stoelen bevinden zich wapens waarmee je andere gangsters van kant kan maken. Het is zaak om strategisch te kiezen of je voor het geld gaat, iemand probeert om te leggen of je maffiosi probeert te beschermen. Dit doe je op de volgende manieren:

  • Je gangsters verplaatsen naar lege stoelen;
  • Geld afpersen bij een café, gokhal of restaurant;
  • Vijandige gangsters slaapdrankjes geven of zelfs neersteken of neerschieten;
  • De taart doorgeven of af laten gaan;
  • De politie alarmeren. Vervolgens moeten alle maffiosi vlug de tafel verlaten. Alle spelers moeten dan opnieuw om de beurt hun maffiosi aan de tafel zetten.

Ontploffende taarten

De extra X-factor is de ontploffende taart. Deze wordt doorgegeven over de tafel (het is net Ik Hou Van Holland) totdat hij tot ontploffing wordt gebracht. Zo kunnen in 1 keer tot wel 3 gangsters worden opgeblazen. Ik kan je garanderen dat de taart gevaarlijk is, tijdens mijn eerste keer spelen verloor ik 4 maffiosi aan taarten…

Het spel eindigt als er nog maar 1 speler levende maffiosi heeft (of als iedereen dood is door een taart) of als het geld op de tafel op is. Degene met het meeste geld wint, zelfs als die geen maffiosi meer heeft.

Het spel eindigt als er nog maar 1 speler levende maffiosi heeft (of als iedereen dood is door een taart) of als het geld op de tafel op is. Degene met het meeste geld wint, zelfs als die geen maffiosi meer heeft.

Constante spanning

Wat Maffiosi zo spannend maakt is dat je je nooit helemaal veilig voelt. Elk moment kan iemand je in een lastige positie brengen en saboteren. Je moet continu op de plaats van je gangsters aan de tafel letten en ze herpositioneren. Dit kan tot totale chaos leiden als de taart opeens in de buurt komt van meerdere gangsters. Spelers die van actie en tactiek houden zullen enorm genieten van Maffiosi.

Het spel is vrij retro en tegenwoordig wat lastiger te vinden. Marktplaats zou uitkomst moeten bieden. Op zoek naar vergelijkbare actie/sabotage spellen? Kijk eens naar onze reviews van Koehandel of Love Letter!