Zwart goud

Niet olie, maar chocolade is het zwarte goud in het Cacao spel. In dit spel ben je een stamhoofd van een oude Zuid-Amerikaanse samenleving, die naar het schijnt verzot waren op de cacao-vrucht. Het doel van dit spel is dat je jezelf een weg door de jungle baant om zoveel mogelijk cacao te verzamelen. De cacao kun je vervolgens weer verkopen op markten die in de jungle opduiken. Het leuke is dat iedere markt zijn eigen prijs hanteert en je zo voor één cacao vrucht toch meerdere punten kan scoren. Net als bij Carcassonne bouw je het bord terwijl je speelt, alleen zitten er in het spel Cacao tegels in die je zelf aanlegt en zogenaamde jungle tegels. Deze jungletegels geven het spel een verrassend element. Zo zijn er bijvoorbeeld tegels met tempels die je kunt aanbidden voor extra punten.

Als alle tegels zijn gelegd stopt het spel en worden de punten geteld. Dit heeft als voordeel dat het spel nooit te lang duurt. Gemiddeld duurt een spelletje Cacao ongeveer dertig minuten.  Eigenlijk zou ieder café een exemplaar van het Cacao spel moeten hebben. Het is ideaal om met z’n vieren te spelen terwijl je wacht op eten of gewoon een drankje doet.

Uitdagend?

Het spel is prachtig geïllustreerd en heeft een kleurrijk thema. Dit spel komt van het succesvolle 999 games, wat bijna garant staat voor een leuke spelbeleving. De spellen van 999 games staan echter meer bekend om hun toegankelijkheid dan om de uitdaging, zo ook bij het spel Cacao. Het biedt net iets meer uitdaging dan Carcassonne en Kolonisten van Catan, maar blijft een echt familiespel. Kinderen kunnen al vanaf een jaar of 8 meespelen en het spel duurt niet te lang. Voor de doorgewinterde spellenfanaat is Lanterns the Harvest Festival wellicht een alternatief met net iets meer diepgang.

Rating cacao