Heb je wel eens het computerspel Age of Empires gespeeld? Je weet wel, dat spel waarin je een prehistorisch dorp door de eeuwen heen uitbouwt tot een geciviliseerd rijk. Je begint met het bouwen van lemen hutjes in de steentijd, totdat je technologisch ver genoeg gevorderd bent om naar de bronstijd en uiteindelijk de ijzertijd te gaan. Het bordspel 7 Wonders lijkt eigenlijk wel een beetje op Age of Empires.
In 7 Wonders leidt je een volk van nederig begin tot grootsheid. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een wereldwonder aangewezen. Bijvoorbeeld de Hangende Tuinen van Babylon, of de Piramides van Gizeh. Je wonder geeft je bepaalde startvoordelen die meteen van pas komen. Daarnaast kun je je wonder verder uitbouwen om extra voordelen te ontvangen, zoals geld, grondstoffen of overwinningspunten.
Speluitleg
Iedere speler krijgt een stapel kaarten uit Fase 1. Uit deze stapel kies je 1 kaart om te spelen (mits je de grondstoffen en geld hebt om deze uit te voeren). Vervolgens geef je de stapel naar links door en krijg je van rechts nieuwe kaarten. Dit gaat door tot de kaarten op zijn. Het kiezen van je kaarten is waar de strategie in het spel zit, en je kan heel veel kanten op. Je kan bijvoorbeeld veel militaire gebouwen bouwen, waarmee je zelf punten krijgt en je buren minpunten geeft. Of je kiest voor handelsgebouwen, waarmee grondstoffen kopen bij je buren goedkoper wordt. En zo zijn er nog een aantal opties. Ik heb zelf gevonden dat je meestal het best op 2 verschillende soorten gebouwen kan focussen. Mijn favoriete combinatie is militaire gebouwen en burgerlijke gebouwen, omdat je daarmee zowel je buren lastig valt en tegelijk veel punten en gratis gebouwen kan verzamelen.
Zo heb je ook nog Fase 2 en 3 met geavanceerdere kaarten. Zorg ervoor dat je een slimme uitgangspositie hebt om de volgende fase in te gaan. Degene met de meeste punten aan het einde van Fase 3 wint!
Plus en minpunten
7 Wonders lijkt op het eerste oog een lastig spel om te leren. De basisregels zijn echter verrassend simpel. Spelenderwijs leer je complexere strategieën en kun je al beurten van tevoren uitplannen wat je gaat doen. 7 Wonders volgt echt het ‘Easy to learn, hard to master’ principe. En daarmee wordt het eigenlijk steeds leuker naarmate je vaker speelt.
Een klein minpunt van het spel is dat al je interacties eigenlijk alleen met je 2 directe buren is. Een speler die tegenover je zit zul je nooit mee handelen of oorlog voeren. Aan het einde van het spel kan er zomaar een winnaar zijn waar je nooit direct tegen hebt gespeeld.