De Vikingen, dat waren geen fijne jongens. Onschuldige dorpjes roven en plunderen was aan de orde van de dag. Gelukkig vinden wij het wel leuk om soms de bad guys te spelen. In het bordspel Rovers van de Noordzee zijn de rollen dan ook omgedraaid: jullie zijn de Vikingen en moeten zoveel mogelijk schatten buitmaken. Stap in je longboat, we gaan plunderen!

Het Vikingleven: buit, offers en Walkuren

Het doel van het spel is om je mede-Vikingen te overtreffen in het plunderen van nederzettingen. Hiervoor moet je schatten buitmaken en offers brengen aan de hoofdman. Wees niet getreurd als tijdens het roven een paar strijders sneuvelen, zij gaan naar de Walkuren in de Vikinghemel. Je ontvangt punten voor onder meer je buit, offers en Walkuren.

Voordat je kan plunderen moet je eerst je strijdkrachten en genoeg rantsoen verzamelen. Dit doe je in je Vikingdorp. Vervolgens overval je (oplopend in moeilijkheidsgraad) havens, buitenposten, kloosters en forten. Daar maak je vee, ijzer en goud buit. Met die schatten kun je bijvoorbeeld wapens smeden of nieuwe expedities financieren. Deze spelvorm komt nog niet in veel bordspellen voor maar werkt fantastisch.

Strategie en tactiek

Rovers van de Noordzee is een tactisch bordspel met weinig gelukselementen. Goede strategie is cruciaal. Het spel is dan ook genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2019 in de categorie Expert.

Wij vonden de regels in eerste instantie een beetje onduidelijk uitgelegd. Maar na een paar rondes spelen heb je het spel eigenlijk al in de vingers. Omdat iedereen maar 1 of 2 acties per ronde heeft gaat het spel heel vlot. Er is ruimte voor comebacks als je achter staat. Wij hadden wel graag meer mogelijkheden gehad om elkaar te pesten. Hoe leuk was het geweest als je iemands boot kon laten zinken?

Stel je bemanning samen en ga plunderen!

Je rekruteert tijdens het spel een bonte verzameling aan Vikingen. Iedere Viking heeft 2 unieke eigenschappen en bijpassende kleurrijke illustraties. Mijn favoriet is de Poortwachter, waarmee je de rest van het spel bij de dorpspoort een extra kaart mag pakken. Je kan ook een extra sterke Vikingheld inlijven. Hiervan mag je maar 1 hebben, dus kies verstandig. Een klein punt van kritiek is dat de pionnen voor vee, ijzer en Walkuren nogal op elkaar lijken. Gelukkig is de rest van het spel fantastisch vormgegeven.

White Goblin Games (bekend van spellen als Machi Koro) heeft met Rovers van de Noordzee goud in handen. Dit tactische bordspel voor 2 tot 4 personen is een echte aanrader voor zowel beginners als fanatieke spelers. Je snapt de regels al na één oefenrondje. Daarna kun je het zo strategisch maken als je zelf wilt. Wacht niet langer en ga plunderen!