Hoewel deze website Spelletjesavond heet, recenseren we niet heel veel spellen die in hun eentje een hele spelletjesavond kunnen dragen. Spellen waar je goed voor gaat zitten en waar je de hele dag naar uitkijkt. Het Orakel van Delphi is zo’n spel. Dit nieuwe spel van spelontwikkelaar 999 Games, bekend om spellen als Kolonisten van Catan en Carcassonne, heeft alles in zich om spelfanaten vele avonden te gaan vermaken!
Ontdek Het Orakel van Delphi
Wanneer je voor het eerst de doos opent verbaas je je over de hoeveelheid mooi vormgegeven spelonderdelen in het spel. Je snapt direct waarom het spel zijn geld meer dan waard is; je zet echt een belevenis op tafel! De hoeveelheid spelonderdelen kwamen mij in het begin wat overweldigend over en het is daarom aan te raden om het spel eerst een keer rustig door te nemen voor je je vrienden uitnodigt. Er gebeurt en kan ontzettend veel, wat natuurlijk leuk is als je eenmaal bezig bent. Toch is het spel vrij toegankelijk als je het eenmaal snapt, dit geldt ook voor kinderen vanaf 11-12 jaar en mensen die niet zoveel spellen spelen. Dat is een knappe verdienste van de ontwikkelaars!
Raadpleeg Het Orakel
Het Orakel van Delphi is een race spel. Alle spelers hebben de taak om (als eerste) 12 taken uit te voeren voor oppergod Zeus. Deze taken verschillen van het bouwen van tempels en het brengen van offers tot het verslaan van mythische monsters. Voor deze taken krijg je hulp van de goden en burgers uit de Griekse oudheid. Heb je een taak volbracht, dan wacht je een beloning die je kunt gebruiken in de rest van het spel. Hierdoor heb je het gevoel dat je echt groeit in je mogelijkheden en dat het spel zich als een verhaal ontvouwt wanneer je het speelt. Wat Het Orakel van Delphi uniek maakt is de toevoeging van het orakel zelf. Iedere beurt gooi je drie dobbelstenen (zie instagram foto) die jouw ‘lot’ bepalen voor die beurt. Een leuke, met mystiek omgeven mechaniek die ik nog niet kende en waar ik direct enthousiast over was.
Kritiekpuntjes zijn er ook. Ik heb het gevoel dat er nog net iets meer te halen was uit het gevecht met de monsters. Dat voelt nu iets teveel afhangen van geluk. Ook kun je verwondingen oplopen die ervoor kunnen zorgen dat je een beurt niks kan, op de ernst van de verwondingen heb je weinig tot geen invloed. Aangezien iedere beurt telt in een race spel, maakt pech hebben met de verwondingen dat je snel achter gaat lopen.
Conclusie
Met Het Orakel van Delphi kun je met 2 tot 4 spelers een gevulde spelletjesavond hebben die niet snel zal vervelen. Het is een spel waar je voor gaat zitten, met een spannend thema dat door de vormgeving nog meer tot de verbeelding spreekt. Het spel is ideaal voor mensen die graag spellen spelen als Carcassonne en Ticket to Ride, maar net iets meer uitdaging en diversiteit zoeken. Het zou ons niets verbazen als Het Orakel van Delphi weleens het nieuwe populaire bordspel wordt in 2017!