Het is een klassieker uit je jeugd. Levensweg mocht niet ontbreken in de spellenkast van opa en oma. Wij pakten het inmiddels stoffige spel afgelopen week weer uit de kast. Maar na het spelen vroegen we ons hardop af: Kan dit spel nog wel anno 2019?

Levensweg is een spel dat de ‘goede’ manier van leven promoot. Huisje, boompje, beestje. Je hebt nog wel invloed op je carrièrepad maar er zijn ook verplichte mijlpalen: Trouwen, kinderen krijgen, huis kopen. Het uiteindelijke doel is om met zoveel mogelijk centen op je bankrekening in een villa met pensioen te gaan. Heel correct allemaal, zoals van je verwacht werd bij de uitgave in 1960. De overheid was destijds hard bezig met het propageren van dit soort gezin.

Die dingen zijn natuurlijk niet meer van deze tijd. Wat ook niet helpt is dat het (originele) spel vrijwel alleen afbeeldingen met blanke hetero’s heeft. Alle gebeurtenissen en keuzes in het spel draaien uiteindelijk om geld, niet om de kwaliteit van leven. Levensweg dwingt tot een lineaire manier van spelen waarin je bar weinig kans krijgt om je leven zelf in te richten.

Dus kan Levensweg nog wel in 2019? Ik denk niet dat we een gedateerd spel moeten verwijten over zijn spelregels (zolang deze niet duidelijk beledigend zijn). Volgens mij is Levensweg nog steeds leuk zolang je het plaatst in de context van zijn tijd. Maar het wordt ook wel tijd dat we een nieuwe Levensweg krijgen, vol met LHBT’ers, middelbare school dropouts, Bitcoin miljonairs, immigranten en natuurlijke onbetaalbare koopwoningen.