Het Excape Room spel Exit is de winnaar van Speelgoed van het Jaar 2018 in de categorie 18+. Hiermee wordt wel duidelijk dat naast Escape Rooms ook Escape Room bordspellen steeds populairder worden. Exit mag zich met deze prijs het beste Escape Room spel van Nederland noemen. Dit is alweer het derde jaar op rij dat Exit-uitgever 999 Games in de prijzen valt. Van toeval valt dus niet meer te spreken.

Exit

Net als bij echte Escape Rooms moet je in Exit zo snel mogelijk zien te ontsnappen. Bijvoorbeeld uit een geheim laboratorium, of uit de tombe van een Egyptische Farao. Je speelt de scenario’s ook maar één keer en maakt gebruik van een decodeerschijf, kaartjes, boekjes en allerlei andere aanwijzingen. Door de tijdsdruk – je hebt één uur om te ontsnappen – is het van groot belang dat je samenwerkt als een team en goed communiceert.

Speel 30 minuten per dag

Exit is alweer het tweede Escape Room spel dat de categorie 18+ wint, sinds de categorie vorig jaar is ingevoerd. Bij de uitreiking zei psycholoog Ger Ramakers dat niet alleen kinderen maar ook volwassenen minstens 30 minuten per dag zouden moeten spelen. Bij kinderen bevordert dit de ontwikkeling, voor volwassenen helpt het om stress te verminderen en sociale omgang te bevorderen. Escape Room spellen blijken dus ondanks de tijdsdruk erg populair om de werkstress te verminderen.

Gouden generatie voor bordspellen

999 Games is al sinds 1998 bezig om een nieuwe generatie bordspellen te ontwikkelen. Waar we vroeger alleen konden kiezen uit Monopoly, Risk en Mens-erger-je-niet, hebben uitgevers als 999 Games ervoor gezorgd dat er een nieuwe gouden generatie voor bordspellen is. Zo maakten ze Catan, misschien wel het populairste spel van de laatste 20 jaar. En 30 Seconds, het hipste spel van het moment. Andere bekende namen zijn Machiavelli, Carcassonne, Halli Galli en Regenwormen.