Catan Reiseditie

Catan heeft naar mijn mening de best ontworpen reiseditie van alle grote bordspellen. Alle onderdelen zitten in handige vakjes die je zo in het zeshoekige bord schuift. Als je Catan zonder uitbreidingen speelt is dit zelfs een betere versie dan het origineel. De beste feature: Al je gebouwen prik je zo in het bord zodat ze niet meer omvallen!

Waarom op vakantie?

Catan is en blijft een tijdloze klassieker. En op vakantie heb je eindelijk de tijd om te spelen. Met Catan Reiseditie heb je het complete spel in een handig pakketje. Zelf heb ik vele avonden in Frankrijk en Spanje doorgebracht met (een iets oudere versie van) dit spel.

Exploding Kittens

Dit snelle kaartspel is een combinatie van schattig en.. weird. Elke beurt pak je een kaart van de stapel maar moet je koste wat kost zorgen dat je geen Exploding Kitten pakt. Dan ontplof je en ben je af. Met de normale kaarten die je pakt kun je die Exploding Kitten naar je tegenstanders doorschuiven of desnoods het hele deck schudden. Constanten sabotage en spanning over wanneer de bom bovenop de stapel ligt dus. Lees meer in onze review.

Waarom op vakantie?

Exploding Kittens is een perfecte mix van makkelijk te leren en spannend om te spelen. Het was niet voor niets één van de meeste succesvolle crowdfundprojecten ooit. Speel het tijdens je pauzes in wegrestaurants of terwijl je wacht op je vliegtuig.

Weerwolven

Sociale spellen zijn populairder dan ooit, en Weerwolven is natuurlijk hét sociale spel. 8 tot 18 spelers proberen uit te vogelen wie onder hen de weerwolven zijn die ‘s nachts onschuldige burgers opeten. Of in het geval van de weerwolven, proberen het hele dorp op te eten. Dit moordmysterie met oneindige herspeelbaarheid draait om praten en natuurlijk liegen en bedriegen.

Waarom op vakantie?

Dit is hét spel voor groepsreizen. Sprekend uit ervaring is het ontzettend moeilijk om genoeg mensen te vinden om Weerwolven te spelen. Tijdens je groepsreis heb je hier geen last van. Daarnaast kun je eindelijk Weerwolven in de ideale setting spelen: In de schemering rond het kampvuur.

Qwirkle

Qwirkle werkt als een soort combinatie van Scrabble en Rummikub. Leg blokjes op een rij om zo punten te scoren. In plaats van letters en cijfers gebruik je symbolen. Ik garandeer je, zodra je een Qwirkle bord ziet snap je direct bijna alle regels.

Waarom op vakantie?

Ideaal voor een klein gezelschap van 2 tot 4 spelers in de tent of caravan. Qwirkle wordt universeel geprezen om haar simpliciteit en nieuwe draai aan oude spellen (Scrabble, Rummikub). Bonus: Je spel zal nooit wegwaaien!

UNO

Een bekend gezicht in dit soort lijstjes, maar om goede redenen. UNO is gewoon de klassieker geworden onder de snelle kaartspellen. Het spel heeft eigenlijk de troon van Pesten overgenomen; passend, als praktische opvolger. Lees ook onze review.

Waarom op vakantie?

Als je een wat socialer vakantietype bent komt UNO altijd van pas. Bijna iedereen kent de spelregels en is wel in voor een potje. En anders leer je ze in een paar minuutjes. Dit is dus het ideale spel om spontaan met vreemdelingen te spelen.